restaurant-substans-1

I januar havde jeg booket bord til min kæreste og mig på Restaurant Substans til min fødselsdag, og jeg havde sørget for at have fri fra arbejde den efterfølgende dag, så jeg kunne give den gas med 7-retters vinmenu.

I bookingen havde jeg i kommentarfeltet skrevet, at der gerne måtte komme et flag på bordet. Det var der dog ikke, da vi kom, så enten har de overset bemærkningen, eller også har de bare ikke et flag på stedet. Jeg fandt det for pinligt at spørge.

Eftersom det var en hverdagsaften, var der ikke specielt mange gæster foruden os, og der var en behagelig og afslappet stemning, på trods af at restauranten har fået en af de fine Michelin-stjerner.

Substans har desuden det økologiske guldmærke, og selv vinene er økologiske og ofte ufiltrerede. Køkkenet tager udgangspunkt i kvalitetsråvarer fra lokale producenter og har fokus på naturligt forekommende ingredienser uden unødvendige tilsætningsstoffer.

Alt dette naturligvis med formålet, at slutprodukterne på tallerkenen og i glassene skal bibringe størst mulig smagsmæssig nydelse. Og det gjorde det så sandelig også for os denne aften…! Billedstorm coming right up.

restaurant-substans-2
restaurant-substans-3
restaurant-substans-4
restaurant-substans-5
restaurant-substans-6
restaurant-substans-7

Jeg valgte ikke at tage noter undervejs, idet jeg bare ville nyde aftenen, men til gengæld var kameraet kommet med i tasken. Desværre var batteriet ved at være fladt, så jeg var spændt på, om det kunne holde strøm til alle syv retter. Det gik lige på et hængende hår!

Først fik vi serveret et snackfad med diverse spændende hors d’oeuvres bestående af bl.a. marineret æble, knoldselleri og syltede grønne jordbær – det hele i mundrette hapsestørrelser, som blev nydt sammen med det første glas vin.

Jeg kan huske, at jeg spurgte tjeneren, hvad de små, snoede rodfrugter var for en slags, og jeg skrev mig svaret bag øret, men det blev skyllet ud i takt med, at mere og mere vin blev hældt ind i løbet af aftenen. Måske kinaskok/knoldgaltetand?

Derefter kom første ret på bordet: En lille fiks tærte-lignende sag med grønt drys på toppen. Den bestod af kartoffel, glaskål, blåmusling, sprød malt og “røg”. En virkelig velsmagende og frisk lækkerhaps, som jeg var ret vild med.

restaurant-substans-8
restaurant-substans-9
restaurant-substans-10
restaurant-substans-11
restaurant-substans-12
restaurant-substans-13
restaurant-substans-14
restaurant-substans-15

Ret nummer to bestod af 12-ugers okse på en bund af blomkål, estragon og ost. Meget delikat og ligeledes en meget frisk og let ret, en slags nordisk, sprød version af carpaccio.

Dernæst fik vi serveret pandebrød på ølandshvede og med syrnet smør og squash-dyppelse til. Det viste sig faktisk at være en ret i sig selv og ikke bare brød on the side, som traditionen normalt foreskriver. På den måde fik brødet lov til også at komme i rampelyset og få den fortjente opmærksomhed.

Serveringen derefter bestod af vildørred, surkål, sylt og spinat. Vi fik serveret en skøn, skøn pinot noir til, der passede fremragende til fiskeretten, idet den var let og friskt komplementerende.

Før næste ret kom der en af de famøse ganerensere på bordet i form af en bouillon. Det virker med garanti efter hensigten, men som også nævnt her ifm. vores besøg på Gastromé synes jeg nu en gang, det er noget lidt sært noget…

restaurant-substans-17
restaurant-substans-16
restaurant-substans-18
restaurant-substans-19
restaurant-substans-20
restaurant-substans-21
restaurant-substans-22
restaurant-substans-23

Så kom vi til sidste forret, som var selleri med røg, salvie og valnød, og så blev der ellers revet en gavmild mængde trøffel over. Min kæreste er meget lidt glad for trøffel, men det var intet problem, da han bad om blot at få en diskret mængde på sin.

Hovedretten bestod af grillet økogris serveret med brunet smør, gulerødder i varierende former, hasselnød og hyldeblomst. Dejligt med en hovedret, der ikke blot er tung og sovset, men også sød og let i sit udtryk – særligt når man skal igennem en del retter.

Der var to desserter til menuen, og den første, der kom på bordet, var en super lækker jordskokis med fudge og syltet pære. Vinen var en dessertvin på chenin blanc-druen med noter hen ad honning, abrikos og friske urter.

Sidste dessert var en sjov lille orange fyr bestående af puré med havtorn og butternutgræskar, flødecreme, vanillecreme og timian. Mums!

restaurant-substans-24
restaurant-substans-25
restaurant-substans-26
restaurant-substans-29
restaurant-substans-28
restaurant-substans-27

Efterfølgende var vi ved at være godt mætte og beduggede, men der var alligevel plads til en kop kaffe at runde herlighederne af med, og jeg fik på forespørgsel sågar en kande med fløde på bordet.

Derudover kom der også cookies og ispinde til os, men vi måtte kaste håndklædet i ringen efter få bidder og erkende, at maven var fyldt til bristepunktet.

For syv retter med vinmenu samt kaffe og sødt skulle vi betale 1500 kr. per person, og det var nu en ganske fair pris for utroligt lækker øko gourmetmad og spændende vine.

Smagsoplevelsen på Substans må jeg nok erkende var en tand bedre end den på Gastromé, og ligeledes var den bedre, end første gang vi besøgte Substans i sommeren 2010, hvor jeg var knapt så imponeret. De lader til at være vokset med opgaven, og jeg vil nu klart anbefale dem et visit.