2016-pa-kammerknas-1

Året synes ikke endeligt afsluttet, før jeg har lavet et indlæg med status på det forgangne år på Kammerknas, så det vil jeg traditionen tro gøre nu. Omend en kende forsinket.

2016 var først og fremmest året, hvor en af mine største drømme gik i opfyldelse: Jeg kom til Hawaii, og det var den fedeste rejse, jeg nogensinde har været på både pga. øernes skønhed og de oplevelser, jeg havde der, men også fordi jeg rejste med fem fantastiske mennesker med højt humør.

Det blev til en hulens masse indlæg om mine madoplevelser på Hawaii, og særligt Kona-kaffe og alt med lilikoi (passionsfrugt) blev mine klare favoritter fra dette paradis-agtige sted.

I samme forbindelse slog jeg også lige et smut forbi San Francisco for hvem-ved-hvilken gang, og det kom der også en håndfuld indlæg ud af, blandt andet om vores besøg på The Slanted Door, som er lidt af et must, når man er på disse kanter.

04-oahu-kailua-4
02-hawaii-7
02-hawaii-6
04-oahu-kailua-3
02-hawaii-kona-kaffe
06-smitten-san-francisco-4

En af de andre store ting, der skete i 2016, var desværre til den triste side, idet yndlingsrestauranten Miró stoppede som restaurant. Vi gjorde vores bedste for at vride de sidste oplevelser ud af stedet, før de lukkede endeligt i slutningen af juli 2016.

Men det var den rigtige beslutning for Toni, der har drevet stedet i mange mange år og var ved at blive slidt ned af det hårde liv. Ikke desto mindre savner både jeg og mange af mine venner og bekendte tryllerierne fra Tonis køkken.

Til gengæld er der sket andre ting på madområdet i Aarhus i 2016, idet både Aarhus Street Food og Aarhus Central Food Market er opstået – noget, der var særdeles tiltrængt, og som jeg er stor fan af.

I november skrev jeg om min favorit fra Aarhus Street Food, nemlig den frække Bandit Xà Lách-salat med BBQ-marineret svinekød fra Bánhmì Bandits til blot en flad 50’er. Den bør klart prøves, hvis man lægger vejen forbi.

04-restaurant-miro-2
2016-pa-kammerknas-8
2016-pa-kammerknas-9
2016-pa-kammerknas-10
2016-pa-kammerknas-11
2016-pa-kammerknas-12

Derudover har 2016 også budt på en del nyanskaffelser til det lille køkken, idet jeg valgte at skille mig af med både vores flade og dybe tallerkener fra Aluminia. I stedet kastede jeg min kærlighed på klassikere fra Royal Copenhagen, Bing & Grøndahls tidløse design samt Kählers Hammershøi.

Det endte med, at vi nu har både store dybe tallerkener i musselmalet hotelporcelæn, små dybe fra Kähler, frokosttallerkener med guldkant og skælmønster fra Bing & Grøndahl, medium flade i blå tone fra Bing & Grøndahl, store flade fra Royal Copenhagen og desserttallerkener med hhv. måger og erantisblomster.

Det var dog ikke kun tallerkener, der kom til, for jeg faldt også pladask for det fine palisanderbestik fra Lundtofte i 35 dele. Bestikket tåler dog ikke opvasker, så det er kun blevet brugt sparsomt indtil videre, men det pynter altså noget så fint på et fuldt opdækket middagsbord.

Et enkelt Mumi-krus er det dog også blevet til i 2016, men ellers har jeg været dygtig og holdt mig på måtten, hvad angår min svaghed for fine krus. Mest fordi vi simpelthen ikke rigtigt har plads til flere.

05-kc3a4hler-hammershc3b8i-106-bing-og-grc3b8ndahl-erantis-1
04-bing-grc3b8ndahl-hartmann-12016-pa-kammerknas-16

Selvom det ikke just var en billig tur til Hawaii og San Francisco, var der dog alligevel råd til endnu en rejse i det forgangne år, og det blev til Stavanger i oktober måned på en forlænget weekend med visit hos gode venner.

Stavanger viste sig at være en dødcharmerende by, omend priserne er vanvittige på, ja, alting faktisk. Men vi nød livet og fik både nydt bagværk, sushi, pizza, vegetarretter og specialøl fra de lokale mikrobryggerier i stor stil.

Et af de klart mest anbefalelsesværdige steder var den farverige kaffe- og ølbar Bøker & Børst, som vi besøgte mere end én gang, mens vi var i byen.

Derudover har der også været et par besøg i København, så kategorien “Madoplevelser i København” ikke længere fremstår så skrabet. Jægersborggade og Stefansgade er uden tvivl mine absolutte favoritgader, hvad angår hyggelige spisesteder, og det blev til et par indlæg om blandt andet Manfreds og Isværket.

2016-pa-kammerknas-17
2016-pa-kammerknas-18
2016-pa-kammerknas-19
09-retour-steak-aarhus-3
2016-pa-kammerknas-20

Herudover har 2016 på bloggen som sædvanligt også bestået af en god del opskrifter og diverse restaurantbesøg, og særligt mine selverklærede verdens bedste pølsehorn har været et stort hit sådan klik-mæssigt set, men de er altså også gode.

En sikker vinder op til nytår på statistikfronten er indlægget om hygge med raclette, som hvert år får mine besøgstal til at eksplodere. Det er tilsyneladende et emne, som meget få skriver om, for indlægget er trods alt tilbage fra 2011.

En personlig favorit og genganger hver sommer er den grillede hindbærroulade med flødeskum eller vanilleis og så masser af nyplukkede bær, som jeg skrev om i sommer. Alle, jeg kender, der har prøvet det, er vilde med det, selvom det lyder sært. Prøv det!

Derudover har bloggen også vidnet om, at der er blevet lavet gevaldigt mange pizzaer i løbet af året, og der skal helst være i hvert fald kantareller, cherrytomater og rigeligt med frisk mozzarella på. Mindst lige så mange gange har vi spist rødstegt steak med bearnaise, pommes og grøn salat – en af mine absolutte livretter.

06-grillet-roulade
2016-pa-kammerknas-23
2016-pa-kammerknas-23
2016-pa-kammerknas-24
2016-pa-kammerknas-21
2016-pa-kammerknas-25

2016 har generelt set været et forrygende madår, og jeg er ret sikker på, at 2017 nok skal følge trop. På den eksotiske front lægger jeg ud med om mindre end to måneder at tage en tur til øgruppen Seychellerne i Det Indiske Ocean, hvor de blandt andet spiser flagermus…

Derudover må vi se, hvad ellers året kommer til at byde på. Til min fødselsdag på onsdag har jeg reserveret bord på Substans, som jeg ikke har besøgt, siden jeg blev færdiguddannet fysioterapeut i sommeren 2010, så jeg må hellere huske at pakke kameraet.

Ydermere har jeg købt ind til, at mine kolleger skal bydes på hjemmelavede Ferrero Rochers, såfremt jeg ikke fucker opskriften fuldstændigt op – hvis der ikke kommer nogen opskrift på bloggen, kan I regne ud, hvordan det gik ;-)