tunge-og-rovbaldekartoffel

Juletraditionerne i min familie er ret få, omend ganske gængse. Hver jul tilbringer jeg med min mor, min ældste storesøster og svoger, og hverandet år holder vi julen hos min yngste storesøster på Fyn sammen med hendes kæreste, hans mor og deres to drenge.

Når vi holder jul på Fyn, står den på andesteg, flæskesteg, almindelige kartofler, brunede kartofler, rødkål, brun sovs og kartoffelchips. Når de fire af os hverandet år holder julen her i Aarhus hos min ældste storesøster, er and og flæskesteg af og til skiftet ud med en god gås. Jeg elsker julemad!

2. juledag blev i mine barndomsår altid holdt hos min mors faster, som var vores alle sammens bedstemor, og hun serverede gammeldags klar suppe, oksesteg, kartofler og lækker lækker peberrodssovs i lange baner – og den tradition har vi holdt fast i, efter hun gik bort, selvom det nu er min søster, der står for det 1. juledag.

Sidst jeg fik peberrodssovs var i sensommeren til en helt anden slags ret! Min søster havde nemlig inviteret på tunge med (røvbalde-)kartofler, peberrodssovs og salat med mormordressing. Jeg har aldrig før smagt tunge, men det var ganske velsmagende og sjovt at prøve – prøv lige at se strukturen på kødets kanter!