stavanger-ost-1

På vores weekendtur til Stavanger tog vores norske venner os om lørdagen med på vandretur i den østlige del af byen, som er lidt mere rå og upoleret end selve centrum, omend stadig idyllisk med mange pæne træhuse og små byhaver.

Det er overvejende i den østlige del af byen, man finder den berømte street art, som de var foregangsby for, da den første Nuart Street Art Festival fandt sted i Stavanger i 2001. I dag er der decideret guidede tours på bestemte strækninger, hvor man kommer forbi gadekunst med forskellige budskaber.

Gadekunsten i Stavanger er kontrolleret i den forstand, at det er egentlige street art-kunstnere, der får lov at udsmykke udvalgte steder i gadebilledet og ikke bare rebelske teenagere med en spraydåse, der lige tagger en tilfældig dør. Både kommunen og erhvervslivet bakker op om det i øvrigt ret fede koncept.

Gavlmaleriet på første billede er et af de mere fremtrædende, men man skal også have øjnene med sig, når man går turen ad Pedersgata, for ellers overser man måske et lille hus ridset i en flise, en elboks dekoreret som et miniature lejlighedskompleks eller små orangeklædte arbejdsmænd med en mission malet rundt om et hushjørne.

stavanger-ost-2stavanger-ost-3stavanger-ost-8

Vores gåtur endte for enden af Kvitsøygata hos ØST (som står for Øl, Sved og Tårer), en populær ølbar, hvor både vi tobenede og vores venners firebenede følgesvend var velkomne. Et ret cool sted med mange spændende øl på fad, og jeg smagte for første gang en sour ale. Klart ikke sidste gang!

Atmosfæren var hyggelig og chill, og selvom det stadig kun var eftermiddag, var der flere mindre selskaber i baren enten siddende ved de små borde eller oppe ved bardisken, hvor der blev snakket og drukket øl.

Der var ved at blive stillet op til, at et liveband skulle spille senere på aftenen, og der er også af og til DJ’s, der kommer og spiller i weekenderne. Stedet er en klar favorit blandt vores norske venner, og vi fandt ret hurtigt ud af, at det var velbegrundet. Brandfint sted!

En ekstra sjov lille detalje ved stedet er deres toiletter, hvor gulvet er gennemsigtigt, og man derved kan se rørføringen fra gangen og helt ud på hvert toilet, og hvor der også ligger små “glemte” ting under gulvet såsom eksempelvis et par bilnøgler. God underholdning, mens man sidder på tønden!

stavanger-ost-5stavanger-ost-6stavanger-ost-4stavanger-ost-7

Vi nåede ikke at besøge stedet igen om aftenen, selvom det havde været planen – i stedet endte vi hjemme hos vores venner, som bød på lækker thai take-away og kolde specialøl fra køleskabet, og senere tog vi ind på tidligere omtalte Bøker & Børst.

Ikke desto mindre er jeg ret overbesvist om, at ØST er lige så fedt et sted om aftenen, og det er uden tvivl et af de steder, vi er nødt til at besøge igen, når vi kommer til Stavanger næste gang.