blommesirup-1

Det lader til for mange haveejere at have været et fantastisk blommeår i år, og det har også jeg trods bosat på 4. sal været heldig at mærke, idet jeg har fået rigelige mængder blommer med hjem, de gange jeg har besøgt min søster og svoger de senere uger.

En god del af dem nød jeg friskplukket eller tog med på arbejde som supplement til madpakken dagene efter, men alligevel var jeg ved at brænde inde med en bakkefuld blommer i køleskabet, som jeg ikke kunne nå at få spist. Da var det, jeg besluttede at forsøge mig med en omgang blommesirup.

Jeg søgte råd i mine forskellige syltebøger, men uden jeg havde held med et finde en specifik opskrift på blommesirup. I stedet skimmede jeg de generelle grundregler vedr. sirupmageri, og så gik jeg selv i gang med et forsøg, og det viste sig heldigvis at være rørende simpelt.

Når man juicer blommer, bliver det til en koncentreret puré, så jeg valgte at fortynde med vand, uden at det er gået ud over smagsintensiteten. Billedet med syltetøjsglasset er puréen før fortynding, og på billedet med flasken ses det endelige resultat.

blommesirup-2blommesirup-4

INGREDIENSER:

• Saften/puréen fra den mængde blommer, man ønsker at lave sirup af
• Vand til at fortynde den koncentrerede blommesaft/-puré
• Rørsukker i dl.-mængde sv.t. halvdelen af den fortyndede blommesaft
• Atamon eller spiritus til at desinficere flasken med

– – –

FREMGANGSMÅDE:

• Halvér blommerne, og fjern stenene
• Kør blommerne igennem en juicer/saftpresser
• Fortynd den koncentrerede blommepuré indtil tyk saft-konsistens
• Hæld blommesaften i en gryde, tilsæt rørsukker
• Kog massen ved svag varme i cirka 20-30 minutter
• Sørg for at røre godt i gryden undervejs
• Når massen er ved at tykne, tages gryden af varmen
• Skyl en flaske i atamon eller spiritus (jeg foretrækker sidstnævnte)
• Hæld den afkølede sirup på flaske, opbevar den på køl
• Siruppen kan bl.a. bruges til desserter, ost og salater