Nytårsmenu 2015 1

Godt nytår! Nu har jeg endelig fået ført billederne over på computeren, så der retmæssigt kan komme et indlæg om menuen nytårsaften 2015/2016.

Vi var lidt sent ude med at bestille, da der var tvivl om, hvor mange vi ville blive denne aften indtil et par dage før. Hos Globen Flakket kunne vi dog godt nå at få en tapasmenu til tre personer med, så det faldt valget på.

Maden skulle hentes d. 31/12 mellem kl. 12.00-14.00, og for 325 kr. per kuvert fik man fem forskellige tapasretter og økologisk brød. Retterne var fordelt som snacks til nytårstalen, forret, charcuteri/ostebord, hovedret og til sidst dessert.

Der fulgte en simpel vejledning med i forhold til sluttilberedning, anretning og hvilke ingredienser, der hørte til hvilken anretning. Meget nemt og letforståeligt, omend der viste sig at mangle karse i kassen, så der gik lidt koks i et par retter.

Nytårsmenu 2015 2
Nytårsmenu 2015 3

Snack-anretningerne var klart dem, jeg synes var det største hit den aften. De blev anrettet på to tallerkener, hvor der på hver var to hapsere per person, altså fire i alt til hver. Derudover var der forskellige rodfrugtchips og saltede, røgede mandler.

Canapéerne bestod af to forskellige slags sprøde skaller. I den ene var der fyld af lakserilette og hytteost samt toppet med revet radise – og så skulle der også have været karse, men i stedet kom vi til at putte lemon cress fra en senere ret på, idet vi på daværende tidspunkt ikke var klar over, at karsen manglede.

De andre skaller havde fyld af selleripuré og lufttørret gåsebryst, og så blev der toppet med lemon cress, omend der også her stod i vejledningen, at der skulle pyntes med karse. Oh well… Det smagte nu godt med lemon cress på, og det så noget så pænt ud også.

Det var de lækreste hapsere, og de gik fremragende med champagne og Dronning M. kl. 18.00. Den tørrede gåsebryst var lidt kedelig, men både lakserilette og selleripuré var lige i øjet!

Nytårsmenu 2015 4
Nytårsmenu 2015 5

Forretten fik jeg æren af at anrette, og den bestod egentlig af to ting, der skulle anrettes på samme tallerken per person, men det kunne jeg ikke helt regne ud, hvordan kunne gøres på en æstetisk måde, så jeg besluttede at dele det op i to.

Første del bestod af letsaltet torskesalat med rygeost og rødbede serveret på en bund af salat. Den anden del var skivet soufflé af tigerrejer og kammuslinger med chili og ingefær, ligeledes anrettet på salat. Her tilføjede jeg en klat creme fraiche fra køleskabet også, da det ellers lod til at ville blive en lidt tør fornøjelse.

Torskesalaten var ganske udmærket og i fin harmoni med rødbeden, men som min kammerat beskrev det, var det, som om de med souffléen havde taget nogle i forvejen lækre ting (tigerrejer og kammuslinger) og gjort dem kedelige. Det smagte ikke rigtigt at noget desværre…

Til gengæld lagde det en god bund uden at fylde for meget, og vi holdt en lille pause, før vi gik i gang med næste anretning.

Nytårsmenu 2015 6
Nytårsmenu 2015 7

Den næste servering blev på et stort skærebræt og bestod af charcuteri og et par oste, og her blev det medfølgende brød også lunet og serveret til. Der var både lyst og mørkt brød samt grissini og knækbrød med brændenælde og sesam. Der udover var der en skøn røget smør og trøffelaïoli til.

På brættet var der tyndtskåret lufttørret skinke, italiensk salami og gravad sikahjortefilet, der udover stave af en emmentaler-agtig ost og kiler af skimmelost, krølsalat og en bærchutney. Der var også kalamataoliven, som jeg supplerede med grønne oliven fra køleskabet. Sidst men ikke mindst var der oliventapenade, humus, pesto og en lækker mojo/haydari.

Der var rigeligt med mad! Vi var lige ved at sprække og fik ikke en gang tømt brættet. Ostene var noget kedelige, og bær-chutneyen var hvinende sur, men ellers var det noget godt kød og nogle lækre dips, omend pestoen flød meget ud og nok skulle have været serveret i en skål for sig.

Vi var nødt til at slå mave 1-2 timers tid efter denne ret, så der blev spillet nogle spil og røget nogle smøger på altanen for herrernes vedkommende, mens Preben lå under sit elskede juletræ og var iskold, hvad angik fyrværkeristøj.

Nytårsmenu 2015 8
Preben
Nytårsmenu 2015 9

Hovedretten var lun terrine af andelår og unghane med pommes anna, okseglace og glaskål bagt med sesam og appelsin. Der skulle her være pyntet med lemon cress, men det havde vi allerede brugt tidligere. Det gjorde dog ikke så meget.

Jeg var skuffet over terrinen, der var meget salt, til gengæld smagte både pommes anna og glaskålen ganske fortræffeligt. Salaten var lidt kedelig, men jeg var allerede så mæt, at jeg egentlig var lidt ligeglad.

Desserten nåede vi slet ikke at spise grundet mæthed, så den blev nydt af mig og min kæreste nytårsdag i stedet. Den bestod af chokoladekage med passionsfrugtmousse, abrikospuré og rom-marineret ananas og mynte som topping. Ganske udmærket dessert, omend den ikke ville have taget skade af mere mynte.

Alt i alt var det en fornuftig nytårsmenu til en god pris, og man blev i høj grad mæt. Ville også have været god til flere gæster, end vi var, da det var meget nemt at gå til og krævede minimalt af forberedelse før servering – et klart plus.