Omega Sana juicer 1

Sådan her ser min juicer altså ud. Det er en robust sag, men fylder i det store hele ikke voldsomt meget. Den er fra Omega, og modellen hedder Sana Juicer 808 og fås i hvid, dybrød og 70’er-orange. Min kæreste valgte, at det skulle være denne model, og jeg fik så æren at vælge farven ;-)

Først syntes jeg, at den var ret besværlig – både at samle og at rengøre. Men efter at have samlet den 3-4 gange er det faktisk en smal sag. Hele hjørnet kan blot løftes af og sættes på, når det er samlet, og den sorte top klikkes nemt på, når resten er kommet på plads i underdelen.

Selve underdelen er der, hvor kværnen er placeret. Det er “den besværlige del”, for her skal man samle selve den tunge spiral-agtige midterdims ved at sætte den ned i en filtersi (der følger to filtersier med – en fin og en grov), dernæst i en holder med gummivinger og samlet sættes det så på plads i den gennemsigtige beholder.

Man skal dog lige være opmærksom på, at den gennemsigtige beholders grå gummitut i bunden er sat i og dermed lukker for, at der kommer pulp ud i juicen. Ellers får man nærmere en gang smoothie ud af det (fandt jeg ud af ved et uheld, omend det da smagte ok).

Omega Sana juicer 2
Omega Sana juicer 3

Når den er samlet, går man bare i gang med at smide udskåret frugt og/eller grønt ned igennem tragten (den sorte top). Det bliver juicet i et roligt tempo igennem filtersien og fylder den gennemsigtige beholder op, indtil man lukker op for tuden og lader juicen rende ud i den beholder, der følger med. Der er også låg til denne beholder, hvis man vil sætte juicen på køl efterfølgende.

En anden og lidt større beholder følger også med, men denne er til at opsamle det kompakte pulp, der kommer ud som affaldsprodukt som en slags pølse. Charmerende… Men ikke desto mindre meget praktisk. Nogle bruger i øvrigt pulpen i bagværk. Det har jeg endnu til gode at afprøve.

Slow juiceren udnytter det pressede frugt og grønt særdeles godt og er dermed ret effektiv i processen, som skulle være mere skånsom end ved almindelige frugtpressere, så vitaminer og næringsstoffer i højere grad bevares, og der desuden ikke dannes skum.

Der følger også et “stempel” med, som man kan presse eventuelt fastsiddende frugt/grønt ned med, hvis det skulle sidde fast i tragten. Det er dog ikke så tit, jeg har haft brug for dette. Der er også en “reverse”-knap, hvis noget skulle sætte sig fast nede i selve kværnen.

Omega Sana juicer 4
Omega Sana juicer 5

Når man er færdig, kan man som en del af rengøringsprocessen køre et par omgange igennem med vand for at få løsnet noget af det pulp, der har sat sig fast i filtersien. Derefter tages hjørnet af, og selve maskinen kan stilles på plads, evt. lige kørt over med en fugtig klud inden. Den sorte tragt-del er hurtig at rengøre og ligeledes holderen med gummivingerne.

De mest besværlige dele er selve spiralen, filtersien og beholderen. Spiralen gemmer på pulp på indersiden, men det fjernes nemt. Til filtersien kan bruges en medfølgende “tandbørste”, så den bliver helt ren i de små huller, og tandbørsten kan ligeledes anvendes til beholderen, der skylles igennem ved at åbne for den grå gummitut i bunden.

Alt i alt tager det ikke specielt lang tid at gøre maskinen ren, så længe det bliver gjort, inden pulpen størkner. Jeg er blevet ret glad for den her maskine og bruger den mindst en gang om ugen, hvor det føles som ren luksus at kunne dele et stort glas friskpresset juice.