San Francisco 1

San Francisco skiller sig i mine øjne meget ud fra mange andre amerikanske storbyer. Indbyggertallet i selve byen er 837.442, men arealmæssigt er den gamle guldgraverby ikke voldsomt stor. Den er beliggende på en halvø med Stillehavet mod vest og bugten mod øst – de to vande adskilt af Golden Gate Bridge.

Det omgivende vand er også grunden til, at San Francisco i høj grad kan byde på alt godt fra havet, og besøger man byen, skylder man sig selv at smage på nogle af de lokale fødevarer, der for os danskere vil være specialiteter herhjemme, hvor de som oftest ikke forekommer naturligt.

Ahi-tun er en must taste, når man er på disse kanter. Navnet er hawaiiansk og dækker over yellowfin-tun (og i nogle tilfælde bigeye-tun fra samme slægt), og ahi spises oftest rå som tatar eller sashimi på grund af den delikate smag og smørbløde konsistens. Ahi-tun er simpelthen fantastisk lækkert!

Derudover er Californien generelt også rig på østers af flere forskellige arter, bl.a. fra østersfarme ved Hog Island, Humboldt Bay og Point Reyes. Jeg smagte på denne tur både Kumamoto, Miyagi, Kusshi og Hog Island Sweets, og der var mange flere at vælge imellem.

San Francisco 2
San Francisco 3
San Francisco 4
Fairmont Hotel 7

For at fortsætte i samme genre så er man i San Francisco også nødt til at smage deres berømte Dungeness crab. Denne krabbeart er karakteristisk med sit søde og møre kød, og efter kogning serveres den eksempelvis hel som vist længere oppe, i form af krabbesalat eller som crab cakes.

Og for så at runde fisk og skaldyr-temaet af, så vil jeg også lige slå et slag for clam chowder. Det lyder måske lidt klamt, men det er en fantastisk lækker og cremet muslingesuppe ofte med kartofler og løg i også, og i San Francisco får man den sågar ofte serveret i et udhulet surdejsbrød!

Det bringer mig så videre til det intet mindre end legendariske San Francisco sourdough-brød. Åh, mine smagsløg længes efter dette formidable brød med den sprøde krumme og diskret syrlige indre. Jeg tror vitterligt, jeg kunne leve alene af dette brød – lunt og friskbagt og så lige med et lag tandsmør, mmmh!

Man hævder, at brødet kun kan laves rigtigt i San Francisco, da den hemmelige ingrediens findes i Stillehavstågen, der lægger sig som en dyne over byen primært i sommermånederne, og i kraft af en bestemt bakterie heri, der agerer hævemiddel…

San Francisco 6
Barrel House Tavern 2
San Francisco 8
San Francisco 9

I Californien er der generelt noget varmere klima end her i Danmark, så der vokser blandt andet citrustræer, og hvor der er citroner, er der også rig mulighed for lemonade. Er der noget, jeg elsker ved San Francisco, så er det deres friskpressede lemonade, mmmh! Vær dog opmærksom på, at en del steder kun har den masseproducerede kedelige slags. Gå efter den friske i stedet.

Limefrugter er der også massevis af, og taget i betragtning hvor mange mexicanere, der bor i Californien, er det intet under, at de er mestre i at lave en god margarita! Uha da, jeg har drukket mange margaritas derovre efterhånden – ikke som i Danmark, hvor de fleste barer laver dem på noget kunstig færdigblanding. Nej, her er det the real deal med frisk limesaft, og det er godt, er det!

Apropos mexicanere, så er mexicansk mad enormt populært i San Francisco og sådan set i resten af Californien, der jo støder op til Mexico. Der er mange illegale indvandrere fra Mexico, men de er en stor ressource for staten, hvor de (sort) udfører meget af det fysisk hårde arbejde såsom håndværker-arbejde og rengøring, og så kan de lave mad! Så prøv også nogle af de mange mexicanske restauranter i San Francisco.

Noget af det gode ved mexicansk mad er hot sauce og salsa. Her mener jeg ikke Santa Marias sølle svar på en “hot salsa”, som man kan få i supermarkederne i Danmark, men som mest af alt minder om halvstærk ketchup. Man kan få mange forskellige varianter af hot sauce i Californien, og det betyder også, at deres chicken hot wings er fantastiske! Ja, og de er rent faktisk stærke her i modsætning til dem, man kan købe i Danmark.

San Francisco 14
San Francisco 12
San Francisco 18
San Francisco 10
San Francisco 17

Når det kommer til drikkevarer i San Francisco, så er det ikke kun lemonade og margaritas, jeg kan anbefale. En gammeldags jordbærmilkshake eller en soda float (soft drink – som regel cola eller root beer – med en klump vanilleis i) er klassisk amerikansk og giver mig en fantastisk følelse af at være en 10-årig pige med rottehaler igen, når jeg sidder og søber sådan en. Den bedste shake fås på Mel’s Drive-In på Mission street.

Vær opmærksom på ift. soft drinks/sodavand, at de i USA flere steder er gået over til at bruge corn syrup som sødemiddel i stedet for sukker. Det betyder, at f.eks. Coca-Cola og Pepsi i USA kan smage væsentligt dårligere end de danske, hvor vi stadig anvender sukker. Der er også megen debat om sundhedsmæssige konsekvenser ved corn syrup, men min primæranke er altså den hæslige bismag.

Er man til øl, er der mange mikrobryggerier i San Francisco. Jeg har tidligere nævnt The Beach Chalet/The Park Chalet samt Jupiter i Berkeley, men jeg har også tidligere besøgt Rogue, hvor man kan få en hel række af smageglas for at prøve lidt af hvert uden at gå totalt kold. Derudover vil jeg også lige nævne Anchor Brewing Co., der jo er velkendt herhjemme. De tilbyder blandt andet smagningsarrangementer, som man kan tilmelde sig.

Populære smagninger i San Francisco-området er vinsmagningsturene til Napa og Sonoma Valley. Det kan klart anbefales, men dem kan man jo læse om et utal af steder. En mindre kendt smagning, jeg også selv har været på, er derimod vodka-smagning i Hangar 1 på øen Alameda. Tag færgen derover, så får man også den smukke udsigt med.

San Francisco 19
Foreign Cinema 7
San Francisco 5
San Francisco 15

Er man til frisk frugt og grønt, så skal man tage til Farmers Market ved Ferry Building (Embarcadero) lørdag formiddag fra 8.00-14.00. Markedet er der også tirsdag og torsdag, men er slet ikke nær så stort som om lørdagen. Gå endeligt venstre om Ferry Building for også at få alle standene med ud mod vandet.

Vandet i hanerne kan i øvrigt sagtens drikkes, omend det nogle steder i Bay Area kan have en bismag af klor, som jeg ikke er så tosset med.

Husk i øvrigt på restauranter og caféer, at man skal vente på at få anvist en siddeplads og ikke uopfordret selv gå hen og sætte sig ved et bord. Derudover er drikkepenge obligatorisk (ca. 20% oveni), og det er ikke god stil at lægge mønter – kun hele dollars.

Det er helt normalt de fleste steder at bede om en box/container til det mad, man ikke spiser op. Selvom man bor på hotel, vil jeg kraftigt anbefale, at man takker ja til at få resterne med, for der er mange hjemløse i byen, der ville blive meget taknemmelige over at få stukket et måltid i hånden uanset størrelse og art.

Jeg kunne blive ved og ved med at skrive, men jeg vil stoppe her, da jeg synes, at jeg har fået de vigtigste ting nævnt. Jeg svarer dog gerne på spørgsmål, så spørg endelig løs :-)