Kantareltoast 1

I den forgangne uge har den flere gange stået på denne hurtige og utroligt velsmagende ret til aftensmad. Selvom det er en flødesovset sag, ligger den ikke tungt i maven, og det er netop nu blevet sæson for de fantastiske kantarel-svampe, så det bør jo udnyttes.

Kantareller smager efter tilberedning sødligt og saftigt og har en blød og eftergivende konsistens, og den bølgende hatterand kan godt være lidt sårbar. Eneste ulempe ved dem er, at de altid har en masse jord i lamellerne, som man er nødt til at rense væk. Så selvom svampeentusiaster siger, at det er no-go at vaske svampe, så er vand altså mere effektivt end børste, hvad de her fyre angår.

Til den her ret kan man i øvrigt bruge lige den slags svampe, man har lyst til. Jeg har lavet den mange gange med både almindelige champignoner, shiitake-svampe og supermarkedets blandede svampemix. Men min favorit er altså helt klart med kantareller.

Kantareltoast 2

Kantareltoast 3

INGREDIENSER (til to personer):

• En bakke friske kantareller
• Et par dl. friskbælgede ærter
• Et lille løg (eller ½ stort)
• Et par håndfulde cherrytomater
• Et lille fed hvidløg
• En god dusk frisk oregano
• Evt. lidt friske mynte- og estragonblade
• 1/4 l. piskefløde
• Salt og peber
• 4-6 skiver toastbrød
• Smør til stegning

Kantareltoast 4

FREMGANGSMÅDE:

• Hak løget fint, og steg det i rigeligt smør på en stor pande
• Rens svampene, skær dem i lidt mindre stykker
• Steg svampene på panden med løget et minuts tid
• Skær cherrytomaterne i kvarte, og tilsæt på panden
• Lad det simre et par minutter, og hæld så fløden over
•  Lad det koge ved høj farve, så fløden bobler godt op
• Pres hvidløget ud over, og lad fløden koge ind til rette konsistens
• Hak krydderurterne, og tilsæt disse + ærterne et minut inden servering
• Smag til med salt og peber
• Steg toastbrødene i rigeligt smør, eller rist dem på en brødrister
• Servér toastbrødene overhældt med kantarelstuvningen

Kantareltoast 5

Kantareltoast 6

Kantareltoast 7

Uhm, det smager simpelthen så lækkert! Jeg elsker friske ærter og skamspiser dem her om sommeren samt putter dem i alle tænkelige retter, og særligt i denne egner det sig virkeligt godt. De skal dog som sagt kun lige have et minuts tid i varmen, så de bibeholder deres saft og kraft.

Bemærk i øvrigt de fine blåmønstrede tallerkener – endnu et scoop fra loppemarkedet på Ingerslevs Boulevard. Dem kommer der i øvrigt nok også et indlæg om ved lejlighed.