2013

Endnu et år er ved at være forbi, og 2013 har blandt andet været et år med øget aktivitet her på bloggen. Dette både på grund af mange inspirationskilder til spændende retter, en hel del restaurantbesøg, adskillige nyindkøbte ting til køkkenet samt et nyt og bedre kamera.

I dette indlæg vil jeg gøre lidt status over 2013 her på bloggen og summere op, hvad året i store træk har budt på på madfronten. Og så kommer der lidt af en billedstorm, for et billede kan jo som bekendt ofte sige mere end tusind ord.

Første del af året var kold og snefuld og bød på mange kopper varm te, blandt andet Kusmis julete. Og derudover stod januar måned i fødselsdagens tegn med fødselsdagsmiddag for nærmeste venner, lækker tømmermandsmorgenmad og fejring på selve dagen på Malling Kro med skøn surprisemenu.

1 Januar - Kusmi julete

4 Marts - Marengs

6 April - Henny

I februar måtte jeg sige farvel til lagerets sidste kængurusteaks, som vi herhjemme havde fået et stort forbrug af, mens Irma stadig havde til huse i Aarhus og solgte to steaks for blot 55 kr. Salling har de samme pakker, men tager uhørt høje priser for dem. Så det var et vemodigt farvel til Irma og billigt kængurukød.

Det var også i februar, jeg genfandt de skønne Blå Congo-kartofler og fandt ud af, at Føtex jævnligt har disse i sortimentet. Og så skrev jeg om den lækre kyllingestang med butterdej og flødeost. Den er også blevet et populært hit på søgestatistikkerne herinde.

I marts handlede det meget om rugbrød: Både det fantastiske oldtidsbrød fra Schweizerbageren, men også min søde kollegas hjemmebagte rugbrød, som hun en dag havde lagt til mig sammen med en sød seddel, da jeg mødte ind på mit daværende ekstrajob.

Det var også i marts, at jeg fandt hestekød her i Aarhus, og hvor jeg lavede de små populære marengs/kyskager med blandt andet lakrids.

3 Februar - Kængurusalat

7 April - Lagkagehusets flødeboller

8 Maj - Kartoffelsalat med roastbeef

I april måned eksperimenterede jeg med belugalinser, og så fik jeg færdighæklet min frihåndshøne, der fungerer som en perfekt tilpasset tehætte til min ½-liters tekande. Hønen hedder Henny og har en krop af islandsk uld, og hun gør næsten sit arbejde lidt for godt, så man risikerer at brænde sig på håndtaget, når man skænker kop nummer to.

Det var også i april, at jeg for første gang stiftede bekendtskab med Lagkagehusets formidable flødeboller, som jeg både har skrevet om og spist flere gange siden. Især dem med karamel har gjort mig forfalden.

I maj gik jeg i selvsving omkring fynsk brunsviger (og har været det lige siden) og nød tilligemed verdens bedste pitabrød, da jeg var en tur hjemme i Odense. De laves ikke bedre, og det er ofte et must med et pitabrød fra Pizza Pinocchio, når jeg kommer til Fyn i ny og næ.

Thaisuppe fik jeg for første gang lavet i maj, og det skal helt klart gentages fremover, for det kom bag på mig, hvor godt det smagte. Derudover var et af de mest populære indlæg over sommeren min opskrift på kartoffelsalat med hjemmerørt mayo og mode-produktet skyr. Men den ER virkeligt også god!

10 Maj - Thaisuppe

9 Maj - Kammerknas pizza

13 Juni - Blåmuslinger i rosé

11 Juni - Northside

I juni stod den på meget god mad ude, blandt andet på favoritrestauranten Miro, Memphis Roadhouse, Klassisk Fisk, take away fra Wok Square og god festivalmad på Northside. Jeg lavede dog også lidt mad selv i form af de skønneste blåmuslinger i rosé og flûtes med foie gras-terrine og smørbar figen, mmmh!

Juli var en måned med god mad på grillen, en altanhave med overflod af frodige krydderurter og stort indtag af iskold hyldeblomstcider i sommerheden. Der sneg sig også nogle friske rejemadder og endnu et besøg på Miro ind i denne solrige måned.

Så kom august, og jeg anskaffede mig et bundt store middagstallerkener i riflet fra Royal Copenhagen og indviede den ene af dem med et stykke ikke helt dårlig brunsviger fra Salling. Og så tog jeg i sommerhus på Fyn og gik tur i frugthaven sammen med Chili-missen.

15 Juli - Grill ribeye

16 Juli - St. Pauls Apothek

23 August - Pizzasnegle

17 August - Royal Copenhagen riflet

Min fætter holdt 40-års fødselsdag midt i august, hvor hele den store familieklan med påhæng og børn i massevis mødtes en varm augustdag på Helnæs til sammenskudsgilde med stor buffet og udendørs chill-out. Jeg medbragte disse vegetariske pizzasnegle med spinat og svampe.

Det var også i august måned, at min kæreste og jeg tog en lille uge til Lissabon og nød varmen og den noget særprægede mad. Det lykkedes at finde et enkelt sted med gourmet-agtig mad, og ellers blev der i stor stil sat pris på den gode portvin og kølig vinho verde.

I september fortsatte indlæggene om Lissabon og de forskellige madoplevelser, vi havde dernede. Derudover fik jeg fingrene i massevis af friskplukkede solbær, der både fik ben at gå på i form af solbæreddike og som en vældig solbærlagkage. Solbæreddiken er helt fantastisk vendt i blandt andet salater.

25 August - Ribs

24 August - Chili-putten

21 August - Fragoleto

19 August - Lissabon

20 August - Gambrinus

Ligeledes i september måned var jeg let forfalden til at smutte en tur ned i Delien for at proviantere luksus-charcuteri og franske godter. Særligt foie gras-terrinen, deres friskbagte flûtes og de gode pølser er i høj kurs her i huset.

Oktober måned bød på endnu et Miro-besøg og også et visit på Klassisk Fisk atter en gang. Generelt var der faktisk en del restaurantbesøg i oktober måned, selvom jeg også fik noget for hånden selv – blandt andet blev jeg vild med en pastaret med spidskål, sprøde bacontern og svampe, som jeg spiste flere gange om ugen.

I oktober fik jeg også kogt en fantastisk bedesuppe og smagt to skønne te-varianter fra Fabelte, som hurtigt blev favoritten herhjemme. Og så drog jeg ellers en tur til Milano midt i stormen og efterlod arbejde og kæreste hjemme for at opleve lidt på egen hånd.

Det blev til en håndfuld gode madoplevelser på den autentiske italienske måde med både pasta, fremragende Chianti, det gode italienske brød med salt skorpe og rigeligt olivenolie at dyppe i, bresaola, carpaccio og tiramisu. Det er jo et overflodsland af god mad!

28 Oktober - Restaurant Ét

26 September - Deli

30 Oktober - Fabel

I november kom der også lidt indlæg fra turen til Milano, og ellers fik jeg besøgt Miro for gud-ved-hvilken-gang. Jeg tror faktisk, det blev til to gange på blot én måned i november. Ren luksus. Derudover fik jeg lavet en høj tærte med porre, skinke og svampe. Og der blev bagt movember-overskægskager, lige som jeg inviterede jer en tur indenfor i mit køkken.

Og så er jeg nået til december, indeværende måned, som vi nu lige om et øjeblik hopper ud af for at lande i 2014. Denne måned har også været rig på indlæg, og jeg lagde ud med endnu et besøg på Klassisk Fisk, som er blevet et af favoritstederne i Aarhus.

December har dog også budt på en del jul og hygge, blandt andet i form af småkageurtete, nostalgiske gløggkrus fra Bodum, julegaver til køkkenet og de gode kardemommeboller. Nu hvor vi nærmer os årsskiftet, har der også været et par nytårsmiddag-nyttige indlæg som den fantastiske marinerede rødbedesalat og den kolde avocadosuppe med tranebærsalsa.

Og det var alt for dette år i store træk. Der har været lidt af hvert på bloggen, men omdrejningspunktet har altid noget at gøre med mad, drikke, udstyr til selv samme eller steder, hvor man kan få inspiration til de gode smagsoplevelser.

31 Oktober - Bedesuppe

29 Oktober - Klassisk Fisk

27 September - Deli

33 November - Antica Osteria Milanese

Jeg har på fornemmelsen, at der er kommet mange faste følgere herinde det seneste års tid, og det er jeg jo vældigt glad for og stolt af. Men der er også mange, der finder Kammerknas via søgninger, og de mest populære søgeord i 2013, der har ført folk herind, var disse:

1. Blommechutney
2. Raclette
3. Crab cakes
4. Tomatmarmelade
5. Pariserbøf

Det mest populære indlæg i år har uden tvivl været opskriften på blommechutney med chili postet i september 2012. Den ER altså også rigtigt god, så jeg kan godt forstå, at indlægget er velbesøgt. Til gengæld får indlægget om hygge med raclette enormt mange besøg her op til nytår hvert år.

De mest populære billeder i 2013 var de to med menukort fra Wok Square, som ikke selv har lagt en oversigt over deres retter ud på nettet, selvom det er et populært take away-sted i Aarhus. Så dette og dette billede får særdeles mange klik i løbet af en uge.

38 November - Bærsaft

42 November - småkageskæg

35 November - Miro

41 November - Foie gras morgenmad

43 December - rødbedesalat

Så er jeg ved at nå til vejs ende med dette sidste indlæg for 2013, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke jer, der kommer forbi herinde. Jeg håber, at I kan bruge siden her som inspirationskilde, hvad end det er til madlavningen derhjemme eller tips til gode restaurantbesøg.

Jeg er ikke en af dem, der kunne finde på at tage imod penge for at anmelde steder eller linke til disse. Alt, hvad der foregår her på bloggen, er udelukkende af egen interesse for at viderebringe de ting, jeg finder gode, fordi jeg ønsker, at andre kan bruge mine oplevelser til noget.

Kan I alle have et brag af et nytår og komme rigtigt godt ind i det nye år! Vi ses i 2014 :-)