Pirog 1

En af de sikre vindere herhjemme til aftensmad er mine signatur-pirogger. Det er muligt at variere fyldet alt efter, hvad man lige har i køleskabet, men som udgangspunkt er der altid hakket oksekød og løg i mine versioner.

Jeg har tidligere lavet dem i små størrelser perfekte til madpakken, men denne gang valgte jeg i stedet at lave tre store af det dej, der blev. De blev ganske pæne, men det var egentligt nok lidt upraktisk at skulle halvere dem for at få en passende mængde med på arbejde som frokost.

Vi spiser dem altid med henholdsvis ketchup og creme fraiche til som dyppelse, og nogle gange serveres der en simpel salat on the side bare for at få lidt ekstra grønt. Her kommer opskriften:

Pirog 2

INGREDIENSER (til tre store pirogger):

25 g. gær
1 dl. vand
30 g. smør
½ tsk. salt
2 spsk. kærnemælk
4-5 dl. mel

En klat smør til stegning
Ca. 4 spsk. koncentreret tomat
½ pakke hakket oksekød
½ stort løg
½ peberfrugt
½  æble
½ dl. ærter
En håndfuld spinat
En håndfuld friske svampe
6-8 cherrytomater
2 spsk. æblecidereddike
1 spsk. sukker
Salt og kværnepeber
Krydderier efter smag
1-2 fed hvidløg
1 æg til pensling

Pirog 3

Pirog 4

FREMGANGSMÅDE:

• Opløs gæren i en skål med lunkent vand, tilsæt kærnemælk
• Smelt smørret, og hæld det i skålen sammen med lidt salt
• Ælt mel i lidt efter lidt, indtil dejen ikke længere klæber
• Lad dejen hæve tildækket et lunt sted, til den er dobbelt størrelse

• Hak det halve løg, og svits det i smeltet smør på en varm pande
• Tilsæt det hakkede kød, og krydr med salt og peber
• Rør den koncentrerede tomat ud i kødet, så det fordeles jævnt
• Tilsæt spinat, hakket peberfrugt, revet æble og svampe i tern
• Del tomaterne, og lad dem + ærter simre med i ca. 5 minutter
• Pres hvidløg ud i okseblandingen, og rør det godt rundt
• Smag til med æblecidereddike, valgfri krydderier og lidt sukker

• Vend dejen ud på et meldrysset bord, og del den op i tre dele
• Rul hver del ud til knapt ½ cm. høj flad cirkel, og læg fyldet på
• Luk piroggen som en halvmåne, og pres kanterne med en gaffel
• Læg dem på en bageplade, og pensl med sammenpisket æg
• Drys med lidt salt og peber, og bag ved 225 grader i ca. 20 minutter
• Piroggerne er færdige, når de er blevet gyldne og sprøde udenpå

Pirog 6

Ganske udmærket hverdagsmad og en god måde at få nogle forskellige grøntsager på, selvom det jo ikke er de store mængder.

Af krydderier kan jeg godt lide at tilsætte en lille smule karry, en del spidskommen og lidt korianderfrø. Af og til supplerer jeg også med paprika og frisk, finthakket chili.

Salt drysset over lige inden bagning giver en lækker og velsmagende skorpe, hvorimod peberdrysningen mest går ud på, at jeg synes, det pynter noget så fint :-)