Pizzasnegle 1

I går skulle vi til 40-års fødselsdag hos min fætter på Fyn, og i stedet for at skulle medbringe gaver var det en fest, hvor man som gæst i stedet skulle have en ret med til det store tag-selv-bord. Festen blev afholdt ved den gamle mølle på Helnæs – et naturskønt område med udsigt ud over fjorden og rigeligt med plads til, at både voksne og børn kunne slå sig løs.

Jeg valgte at bage en ordentlig røvfuld pizzasnegle torsdag aften, og der røg også lige nogle stykker af til aftensmad, hvorefter resten blev lagt i en stor kagedåse forret med bagepapir i bund og top, så de var godt beskyttede på turen. Fredag tog min kæreste så dåsen med på sit arbejde, hvor der var et køleskab med plads nok til at opbevare dem, indtil vi fik fri og skulle direkte mod togstationen.

Opskriften strikkede jeg blot sammen ud fra min pølsehornsopskrift og improviserede med både dej og fyld. Den lille børnekagerulle er i øvrigt magen til en, jeg selv havde som lille, og da jeg så denne på et loppemarked til en 10’er for nogle uger siden, skyndte jeg mig at købe den med hjem.

Pizzasnegle 2

Pizzasnegle 3

INGREDIENSER:

1 pakke gær
40 gram smør
3 dl. mælk
1 tsk. rørsukker
1 tsk. salt
Hvedemel
Speltmel
Rugmel

Mængden af de tre typer mel har jeg ikke præcise mål på. Jeg tilføjede lidt efter lidt i de mængder, jeg selv fandt passende, indtil dejen var blød og en lille smule klæbrig.

Koncentreret tomatpuré
2 fed hvidløg
1 løg
½ pose frisk spinat
½-1 bakke svampe
1 dåse hakkede tomater
Salt & peber
En humpel god ost

Pizzasnegle 4

Pizzasnegle 5

FREMGANGSMÅDE:

• Smelt smørret ved lav varme, og bland det med stuetempereret mælk
• Opløs gæren i den lune blanding, og tilsæt derefter sukker og salt
• Rør melen i, til det bliver en fast og let klæbrig dej
• Form dejen til en klump, drys lidt mel over, og dæk til med et klæde
• Stil skålen med dej til hævning et lunt sted i ca. 50 minutter

• Hak i mellemtiden spinaten, og skær løg og svampe i tern
• Når dejen har hævet, deles den i to (lettere at arbejde med end én stor)
• Den ene klump rulles til en flad, aflang firkant på let meldrysset bord
• Koncentreret tomatpuré fordeles over fladen
• Pres det ene hvidløg ud over, og fordel det nogenlunde jævnt
• Fordel spinat, svampe og løg jævnt ud over
• Tag en teske, og “klat” hakket tomat rundt hist og her
• Krydr til sidst med salt og peber, og rul dejen stramt sammen
• “Pølsen” skæres nu i 1-2 cm. tykke skiver med skarp kniv
• Læg sneglene forsigtigt på en bageplade, og drys med revet ost
• Gentag proceduren med den anden klump dej
• Bag sneglene i ovnen ved ca. 180 graders varmluft
• Sneglene er færdige, når de har fået farve og sprøde kanter
• Lad dem afkøle på en bagerist, og nyd dem lune!

Pizzasnegle 6

Pizzasnegle 7

Jeg må erkende, at det faktisk var første gang, jeg lavede pizzasnegle, men jeg synes selv, de blev ganske gode. Jeg kunne godt have puttet mere salt i enten dejen eller over fyldet, men det er jo en smagssag, hvor meget salt man er til.

Jeg havde først sat ovnen til 200 grader som ved pølsehornsbagning, men første plade snegle blev hurtigt mørke, så jeg skruede ned til 180 i stedet og holdt et skarpt øje med dem. De fik nok ca. 10-15 minutter i ovnen hver plade, før sneglene var færdige. Det går stærkt!

Cirka en fjerdedel af sneglene fik også sprødstegt bacon i fyldet, da jeg havde en halv pakke tilbage i køleskabet, der skulle bruges, før den blev dårlig. Disse snegle undlod jeg at drysse med ost, så man kunne se forskel på de vegetariske og baconsneglene.

Pizzasnegle 8

Pizzasnegle 9

Den anvendte ost på sneglene var i øvrigt min elskede Rotterdam, som er en halvtør ost med bittesmå salt-agtige “korn” i. Klart en favorit her i huset, og den egnede sig også udmærket som smelteost og flød ikke så meget ud, som de almindelige skæreoste kan have tendens til.

Det endte med at blive en fremragende fest med et overdådigt tag-selv-bord af skønne retter. Der var fyldt med legende børn både i strandkanten og på lejrpladsens store græsplæne, hvor vi voksne sad omkring borde og bål og hyggede.

Det var herligt at se hele familien igen efter flere år, og der blev snakket, spist og drukket til den store guldmedalje. Sådan nogle fester skulle man have nogle flere af!