Marengs 1

Åh, jeg lavede simpelthen de lækreste mini-marengs i fredags! To bradepander blev det til alt i alt, og alligevel er der i dag nu kun et par håndfulde tilbage, som i dette øjeblik bliver nydt med allerstørste velbehag.

Jeg valgte at lave med tre forskellige smagsvarianter: Lakrids, citron og vanille – sidstnævnte mest for min kærestes skyld, da han ikke er så vild med lakrids eller alt for spændende eksperimenter. Men de to førstnævnte er mine klare favoritter.

Opskriften er sådan set bare en standardopskrift på marengs, men med de forskellige smagselementer tilføjet i passende mængder. Først havde jeg været for forsigtig med lakridspulveret, men efter en testsmagning af marengsmassen fik den lige nogle ekstra, gavmilde drys. Sådan er det også med de andre varianter: Prøv dig frem med de mængder, der passer til dine smagsløg.

Marengs 2

INGREDIENSER (til ca. 2 bradepander):

Standardingredienser:
3 æggehvider
75 gram rørsukker
75 gram raffineret sukker
½ tsk eddike

Ekstraingredienser:
½ økologisk citron
Lakridspulver
Vanillesukker

Marengs 3

Marengs 4

FREMGANGSMÅDE:

• Skold de tre æg, og slå hviden ud i en skål
• (Brug evt. blommerne til pariserbøf eller pasta carbonara)
• Pisk hviderne stive med en håndmixer
• Tilsæt godt halvdelen af sukkeret samt eddiken
• Pisk i yderligere 5-10 minutters tid
• Vend det resterende sukker let i marengsmassen
• Fordel massen i tre forskellige skåle
• Tilsæt i den ene en passende mængde vanillesukker
• Vend det forsigtigt rundt, så det bliver jævnt fordelt

Marengs 5

Marengs 6

• Tilsæt i den næste en passende mængde lakridspulver
• Vend det forsigtigt rundt, så det bliver jævnt fordelt
• Tilsæt i den sidste revet citronskal og en lille smule citronsaft
• Vend det forsigtigt rundt, så det bliver jævnt fordelt
• Fyld masserne i tre forskellige sprøjteposer med tylle
• Pres så små marengstoppe jævnt fordelt ud på bagepapir
• Bag dem ved 100 graders varmluft i lige knapt en time
• De er færdige, når ydersiden er stivnet, og de slipper pladen
• Spis dem med det samme, eller opbevar dem i en kagedåse

Marengs 7

Marengs 8

Så længe man bager marengsene i varmluftovn, kan man sagtens sætte begge plader ind samtidigt. Har man ikke varmluft, skal pladerne bages én ad gangen. Det er også vigtigt, at marengsene er ca. samme størrelse, så de er færdige omkring samme tidspunkt, og man dermed slipper for at skulle sortere i dem, hvis nogle skal tages ud før andre.

Sprøjteposen og tyllen kan godt erstattes med en almindelig frysepose med et lille hul klippet i det ene hjørne. Jeg plejer at sætte posen eller sprøjteposen i et højt, slankt ølglas, så posens top kan krænges ud over og dermed er støttet godt, mens man fylder den op. På den måde undgår man, at det hele falder sammen, og der pludseligt er marengsmasse ud over det hele.

Vær varsom med citronsaften, for væske fortynder jo selve marengsmassen. Derfor skal der heller ikke meget til, og man kan vælge at piske lige præcist dén portion lidt ekstra. Ellers blev der til gengæld ikke sparet på citronskallen, og det smager simpelthen fantastisk med citronskal i de her små fyre. Bitterheden fra skallen er helt væk efter bagning, og det smager sødt og syrligt på samme tid. Mums!

Marengs 9

Dem med vanille smager lidt lige som de traditionelle hvide “kyskager”, omend en god del bedre, fordi konsistensen ikke er så tør som i de færdigkøbte. Ikke desto mindre tror jeg, at lakridsmarengsene må rende med førstepladsen for mit vedkommende, selvom dem med citronskal måske kan få mig til at vende på en tallerken og snuppe prisen, for de er virkeligt også gode!

Næste gang tror jeg, at jeg vil forsøge mig med et par pebermyntedråber i grundmassen. Det smager garanteret friskt og delikat. Min kæreste har erfaring med hakket chokolade vendt i, så der bliver nok også en portion af dén variant. Mon der er andre gode idéer til fyld i marengs…?