Schweizerbageriet 1

Det er vidst ingen hemmelighed, at det bedste traditionelle bageri i Aarhus er Schweizerbageriet i M. P. Bruunsgade. De har bredt udvalg i både små kager, store kager og brød i mange forskellige varianter. De laver også dagligt friske sandwiches, tager imod bestilling på fine specialkager og sælger halve brød, hvis et helt skulle være i overkanten til ens husholdning.

Bageriet har eksisteret siden 1897, hvor bygningen blev opført, og det nuværende navn blev givet stedet i 1956, hvor det for anden gang skiftede ejer. I 2002 fik Schweizerbageriet sin nuværende og første kvindelige ejer, Tine Lajer, og bageriet er siden blevet nyistandsat og passer æstetisk smukt ind i et område af byen, hvor bygningerne er velbevarede i elegante stilarter.

Ud over at de ikke kan stave til “surprise” på prisskiltet til flødeskumskagen “spring surprice”, og at deres brunsviger er helt ekstremt skuffende for en vaskeægte fynbo (de hælder blandt en masse kanel i og sparer på snasket – nærmest en dødssynd!), er jeg faktisk ikke stødt på andet, jeg kan sætte min kritiske madbloggerfinger på.

Schweizerbageriet 2

Jeg har tidligere skrevet om deres klejner, der er helt eminente, og jeg er også stor tilhænger af deres foccaciabrød med rosmarin og havsalt, som er helt fantastisk – brødet kan skimtes på første billede i dette indlæg, hvor det blev serveret til en cremet efterårssuppe til mit fødselsdagsselskab i januar.

Ikke desto mindre skal dette indlæg handle om et af deres rugbrød, som min kæreste fik øjnene op for allerede kort tid efter, at vi var flyttet til dette område af byen. Han spiser meget rugbrød, og et velsmagende og kernerigt rugbrød havde han været på udkig efter længe, da han en dag købte et oldtidsbrød med hjem fra Schweizerbageriet.

Siden da har det været fast inventar i brødkurven her i hjemmet. Det er et fremragende og særdeles velsmagende brød fyldt med kerner og smag. Det koster 33 kr. for et helt brød, og jeg oplever tit, når jeg står i kø ved bageren, at de fleste foran mig bestiller selvsamme brød, og om eftermiddagen kan man risikere, at det er totalt udsolgt.

Schweizerbageriet 3

MIn kæreste har i tilfælde af udsolgt oldtidsbrød forsøgt sig med andre rugbrød fra samme sted, men de når ikke dette brød til sokkeholderne – det er det eneste, der duer, når man først har smagt det. Og almindeligt fabriksrugbrød fra dagligvarebutikkerne vil han nu ikke længere sætte sine tænder i, hvis han kan blive fri. En vaskeægte rugbrødssnob!

Brødet bliver i brødkurven opbevaret i papirsposen, men efter 2-3 dage kan det godt blive noget hårdt. Så i fald, at der er noget tilbage, bliver det skåret i skiver, fugtet let og opvarmet i mikrobølgeovnen. Så fungerer det fint og smager stadig fortrinligt.

Jeg vil altså hermed anbefale enhver med mulighed for det at prøve dette pragtbrød, som jeg klart vil vurdere til at være i kategorien “must taste”, hvis man er rugbrødsnyder.

Schweizerbageriet 4

I sommers var vi på min daværende arbejdsplads svært forfaldne til jordbærtærter – de “rigtige” med mazarinbund med mørk chokolade, kagecreme, jordbær og evt. en klar geléfinish henover. En dag skulle jeg møde lidt senere og tog en fin nylavet sag med fra Schweizerbageriet, og den scorede ikke mindre end toppoint blandt kollegerne! Det var naturligvis den store udgave, jeg havde medbragt, men de laves også i miniudgaver, hvis en hel tærte er lige i overkanten.

Særligt en snefuld dag som i dag, hvor jeg ellers lige havde bildt mig selv ind, at foråret var rundt om hjørnet, glæder jeg mig til lune sommerdage med bare tæer, fornøjet summen fra bierne på scoretogt i altankasserne og et stort stykke jordbærtærte ude på altanen. Skal vi ikke blive enige om, at vinteren godt må slutte nu?