Jeg har tidligere i dette gamle indlæg præsenteret denne opskrift på boller med squash og æble, men da jeg forleden ville bage dem igen, måtte jeg ændre lidt i opskriften ud fra, hvad jeg havde i køkkenet. Så det er jo klart en oplagt mulighed for at præsentere disse udmærkede boller igen.

Mængden blev justeret, da vi kun er to personer i husstanden og ikke har så meget ledig plads i fryseren, og yderligere blev kærnemælk og spelt skrottet til fordel for almindelig sødmælk og fløde såvel som sesamfrø og havregryn. Her kommer i hvert fald opskriften, som man kan vælge enten at følge slavisk eller improvisere udfra.

INGREDIENSER (ca. 10 stk.):

1,5 dl. vand
1,0 dl. sødmælk
0,5 dl. fløde
25 gram gær
½ tsk. honning
En kvart squash
½ æble
1 tsk. salt
100 gram havregryn
500 gram hvedemel (cirka)
Sesamfrø

FREMGANGSMÅDE:

• Lun vand, mælk og fløde, til det er fingervarmt
• Rør gæren ud i den lune væske, og tilsæt honningen
• Riv sqaush og æble groft på et rivejern
• Tilsæt dette samt salt i gærblandingen
• Rør herefter havregryn og hvedemel i til en klæg dej
• Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i cirka 1 times tid
• Ælt derefter dejen igennem, og spæd evt. til med lidt mere mel
• Beklæd en bageplade med bagepapir, og fordel bolle-klatter jævnt
• Lad bolle-klatterne efterhæve på pladen i 15-20 minutter
• Pensl dem med lidt vand, og drys med sesamfrø over
• Bollerne bages ved 200 grader i ca. 15-20 minutter, til de er gyldne
• Lad bollerne afkøle på en bagerist, og nyd dem lune med smør

Jeg valgte at lade både squash og æble have skræl på, da jeg rev dem – det er lettere, og smagsmæssigt gør det ingen mærkbar forskel. Man kan sagtens finrive disse i stedet, hvis man ikke er så glad for de grove “strimler”, men det er jo blot en smagssag.

Det er en god idé ikke at lave alt for mange ad gangen, hvis man ikke spiser dem hurtigt, for det er begrænset, hvor længe de kan holde sig i en pose på køkkenbordet, når der er frugt og grønt i. Men et par dage i en tætsluttende pose har været en succes her i huset, og ellers ryger de i fryseren til en kold vinterdag, hvor man ikke ønsker at gå uden for en dør, men hellere vil sidde under varme tæpper og drikke te og spise hjemmebag.