På det seneste har jeg sådan haft lyst til jordskoksuppe, men det har ikke været muligt for mig at opdrive friske jordskokker i butikkerne endnu, men de er forhåbentligt lige på trapperne med efterårets komme. I stedet valgte jeg at skifte jordskokker ud med rødbede, som var en idé jeg allerede luftede i dette indlæg i vinters, men aldrig fik taget mig sammen til at prøve.

Rødbedesuppen blev særdeles vellykket, men det anbefales klart, at man ikke har lyst tøj på, når man har med rødbedesaft at gøre! Jeg var helt plettet op ad armene, da jeg havde skrællet alle rødbederne, og en stavblender kan jo godt finde på at sprutte lidt, så husk dækkende forklæde eller mørkt tøj. Her kommer opskriften:

INGREDIENSER (til ca. 4-5 personer):

Ca. et kilo rødbeder
½-1 løg
1-2 gulerødder
4 store kartofler
Et bundt frisk timian
Olivenolie
En terning hønsebouillon
½-1 liter vand
4-6 fed hvidløg
1 frisk chili
½ liter piskefløde
Et skvæt æblecidereddike
Et skvæt balsamico
Et skvæt whisky
Et skvæt ahornsirup
Salt & peber
Foretrukne krydderier

Tilbehør:
Lunt ciabatabrød
Creme fraiche 38%

FREMGANGSMÅDE:

• Skræl rødbederne, og steg dem i olivenolien i en stor gryde
• Pil løget, og skær det i store tern, steg med rødbederne
• Vask gulerødderne, skær enderne af og skær dem i skiver
• Steg gulerødderne i gryden med resten i ca. 5 minutter
• Hæld vand og bouillonterning i gryden, lad det koge godt op
• Skræl kartoflerne, og skær dem i stave. Tilsæt i gryden
• Hak chilien fint, og hæld det i gryden med timiankvistene

• Tilsæt pressede hvidløg, og lad det hele koge under låg
• Spæd evt. til med ekstra vand, lad det koge en times tid
• Blend suppen med en stavblender, til alle klumper er væk
• Hæld fløden ved, og spæd til med de nævnte “skvætter”
• Smag til med salt, peber og egne yndlingskrydderier
• Lad det koge godt, til smag og konsistens passer dig
• Servér med lunt brød – ciabata egner sig rigtigt godt!
• Suppen toppes med en klat creme fraiche og timian

Min kæreste fandt suppen lidt for sød, så man skal nok justere ahornsiruppen efter smag og behag. Jeg brugte i øvrigt bl.a. urtesalt, gurkemeje, paprika og korianderfrø til at krydre med til sidst. Jeg ville gerne have haft brugt brøndkarse i stedet for timian, men butikkerne i nærområdet var ikke leveringsdygtige, og timian viste sig også at være et ganske udmærket alternativ.

Creme fraiche 38% er helt klart min favorit til supper – man behøver kun en beskeden klat, da den både er kompakt og smagskraftig i sig selv. Min kæreste fik sprødstegt bacontern på toppen af sin suppe, da vi havde en halv pakke, der skulles bruges, men ellers fungerer suppen også fint i sig selv som en pseudovegetarisk ret (fjern hønsebouillonen, og den er stueren).

Vi spiste den som sagt til aftensmad i går, og jeg igen her til frokost, men jeg mener klart, at den også sagtens kan bruges som forret til ca. 6 personer.

Efteråret er for mig sæson for suppe, og jeg er helt klart stor tilhænger af de cremede versioner med rødder. Ud over den blandede rodfrugtsuppe, jeg har linket til længere oppe, kan jordskoksuppen her også klart anbefales på de kølige dage.