Jeg er normalt ikke den store aspargesentusiast, men forleden aften fik jeg sådan en trang til asparges med en fed, cremet sauce hollandaise – ja, mine tænder løb helt i vand ved tanken, så dagen efter var jeg nødsaget til at føre det ud i livet…

Resultatet blev utroligt lækkert, og havde jeg været en rigtig gris, kunne jeg have ladet mig friste til at spise saucen med en ske. Jeg gjorde det ikke, men tanken strejfede mig undervejs, for er du vimmer, det var en smovsesovs! Her følger opskriften:

INGREDIENSER (frokost til én person eller forret til to personer):

Et bundt nye, hvide asparges
175 gram smør
1/4 dl. vand
2 æggeblommer
1 spsk. hvidvinseddike
Saften fra ½ limefrugt
Kværnepeber
Urtesalt
Frisk salvie & mynte

FREMGANGSMÅDE:

• Skyl aspargesene, og skær det nederste af stammen
• Smelt smørret i en gryde ved lav temperatur
• Pisk imens vand og æggeblommer sammen, til det skummer
• Hæld det gule smørfedt fra det hvide bundfald over i en lun skål
• Sæt en gryde med saltet vand over til de hvide asparges
• Kog imens hvidvinseddiken op, og tilsæt derefter æggeskummet
• Rør grundigt rundt, så det ikke brænder på – middel varme
• Tag gryden med æggemassen af, tilsæt dråber af smørfedtet
• Rør grundigt, og spæd langsomt til med flere dråber smørfedt
• Når alt smør er tilsat, tilsættes limesaft, peber og urtesalt
• Smag det til, så det får den sammensætning, der foretrækkes
• Blancher aspargesene i 4-6 minutter i det kogende vand
• Servér aspargesene med saucen henover, og drys med krydderurterne
• Nydes optimalt med et koldt glas hvidvin på en solbeskinnet altan

Saucens konsistens efter tilsat smørfedt er sammenlignelig med rørt mayonnaise, og når der iblandes limesaft under grundig omrøring, vil saucen blive tilpas flydende. Limesaften kan i øvrigt sagtens udskiftes med citronsaft, hvis man er mere til dette.

Kogetiden for aspargesene kan variere alt afhængigt af tykkelsen. De asparges, jeg havde fået fat i, var meget tykke, så jeg flækkede dem på langs og valgte at blanchere dem i fem minutter. Er man mere til helt møre asparges, forlænger man blot tiden i det kogende vand med et par minutter.

Jeg kunne sagtens have været mere gavmild med mynten – jeg var nervøs for, om det var for smagsstærkt til den delikate sauce og den milde aspargessmag, men urten komplementerede retten overraskende godt, og jeg havde nok taget et par ekstra blade til en anden gang.

Retten blev spist som frokost, men jeg vil mene, at man sagtens kan servere den som let aftensmad eller som forret til en større middag, dog med en anelse mindre sauce over. Jeg er en hund efter sovs, og jeg havde nær slikket tallerkenen efterfølgende. Drønlækker sommerret, hvis man spørger mig :-)