Der var købt rigeligt ind af forskellige sommerbær til weekendhygge i fredags, men før jeg fik spist mere end blot et par portioner jordbær med rørsukker og fløde, var de begyndt at blive rynkede og bløde i overfladen. Der var ikke noget i vejen med bærrene som sådan, men de så knapt så tiltalende ud længere, og der måtte i stedet tænkes i alternative baner.

Det endte med, at der blev ofret en bakke jordbær og ca. en halv bakke mørke kirsebær til mit eksperiment, der endte ud i både en fremragende koncentreret sommersaft såvel som en lind marmelade uden hele bær. Opskriften er såre simpel, så den kommer her:

INGREDIENSER (til ca. ½ liter saft):

350 gram friske jordbær
150 gram søde kirsebær
3 dl. vand
400 gram sukker
1 skvæt citronsaft
½ tsk vanillesukker

FREMGANGSMÅDE:

• Skyl jordbærrene fri for jord, og nip toppen af
• Skyl og udsten kirsebærrene, del dem evt. i halve
• Blend jordbær og kirsebær fint i en minihakker eller blender
• Hæld massen i en gryde, og tilsæt vand, sukker, citronsaft og vanillesukker
• Kog massen under låg i ca. 20 minutter, pas på, at det ikke koger over
• Tag massen af varmen, og si det i en finmasket sigte eller vha. et klæde
• Pres ikke massen igennem, men lad det sive forsigtigt igennem af sig selv
• Efter et par timer er saft adskilt fra den grødede masse
• Hæld saften på en flaske skyllet i Atamon (eller stærk spiritus)
• Nyd saften kold fortyndet med den mængde vand, der ønskes
• Hæld den grødede masse på Atamonskyllet glas, og brug som marmelade

Under adskillelsesprocessen er det vigtigt, at man ikke forcerer saften igennem sigten eller klædet, da den i så fald vil blive grynet, idet kerner og pulp presses igennem også. Egentligt rådes der i mange opskrifter til, at man bruger tæt klæde eller kaffefilter, men jeg oplevede med sidstnævnte, at der blev alt for meget restmasse tilbage, og da de små kerner ikke generer mig (i modsætning til de større), valgte jeg til sidst blot at køre det igennem i en almindelig finmasket stålsigte. Det er nok smag og behag, hvad man lige foretrækker…

Marmeladen eller “grøden” fra bærrene, der blev frafiltreret til sidst, smager utroligt godt på et stykke knækbrød eller med noget ost som en slags chutney. Jeg skyllede både flaske og et gammelt peberglas med russisk vodka, før jeg hældte godterne på.

Saften bliver som nævnt koncentreret og nærmest en flydende sirup, og man vurderer selv, hvordan blandingsforholdet med vand skal være ift. styrke. Det er en lækkert forfriskende drik på en varm sommerdag, så lad os håbe, der snart kommer nogle flere af dem!