Min kollega var rigtigt kæk for en god uges tid siden, da hun proklamerede at glæde sig til updates på bloggen her, mens jeg er sygemeldt efter at have fået fjernet mandlerne! Det er jo ganske begrænset, hvad man kan indtage af føde efter sådan en omgang, og hun fik da også et olmt blik med på vejen…

Men så kom jeg faktisk til at tænke (det hænder i ny og næ). Omend det var ment som en spøg, var hendes idé faktisk ikke så ringe igen. Jeg har en god håndfuld faste følgere af bloggen her, men jeg tror faktisk, at langt de fleste, der kommer forbi, er via googlesøgningerne. Så jeg håber med dette indlæg at kunne være behjælpelig med at videregive, hvad der har virket for mig, efter jeg i mandags blev tonsillektomeret (=fået fjernet mandlerne) som 30-årig kvinde.

Kort og godt skal man holde sig til afkølet, blød og så flydende kost som muligt et godt stykke tid efter operationen. Det må ikke være varmt pga. risiko for reblødning (blodkarrene udvider sig ved varme), og den bløde/flydende konsistens er for ikke at genere sårhelingen, der går i gang umiddelbart efter fjernelsen. Derudover handler det om, at indtaget af føde skal være så lidt smertefuld som muligt.

Den smertestillende medicin forsøgte jeg at tage på flere forskellige måder, men den mest effektive har vist sig at være således, at jeg knuser pillerne i en morter, iblander det lidt kakaomælk og suger det op med et sugerør i små sip, hvorefter jeg synker efter med en tår fra et glas kakaomælk uden piller i. Chokoladesmagen camouflerer pillesmagen ganske godt i modsætning til ved saftevand og drikkeyoghurt.

Ud over medicinen hjalp det mig også det første 1-1½ døgn at lægge en ispose (naturligvis med viskestykke omkring) på halsen i området under kæben og øret à ca. 15-20 minutter ad gangen. Som dagene er skredet frem, virker det nu ikke rigtigt længere, men det var lindrende et stykke tid lige efter indgrebet for mit vedkommende i hvert fald.

På selve operationsdagen (dag 0) levede jeg af tyk saftevand (for at få nok væske samt energi), da yoghurt var for tykt at synke. Jeg forsøgte mig også med en Filuris, da is altid anbefales, men kulden skar som en kniv! Så den idé blev hurtigt droppet igen. Som dagen skred frem, gik jeg over til proteindrik, der blev indtaget ved stuetemperatur og i små sip så ofte som muligt.

Dagen efter (dag 1) var den værste at komme igennem, da jeg grundet narkosen reagerede med kvalme og kastede op hele dagen, lige meget om jeg havde noget i maven eller ej. Da jeg endelig begyndte at kunne holde noget i maven, var det følgende i små bidder:
* Afkølet havregrød med smør, sukker og mælk
* Små stykker moden avocado
* Drikkeyoghurt ved stuetemperatur
* Tyk saftevand ved stuetemperatur
* Små stykker moden banan (blev droppet igen senere, da det sved)
* Små stykker skumfidus for at få noget sødt og blødt

Dag 2 var kvalmen helt væk, og der blev suppleret med kakaomælk, jordbærgrød (færdiglavet) med sødmælk, en lille smule afkølede nudler med ketchup og afkølet kartoffelmos iblandet gulerod og godt med urtesalt. Det gjorde godt med “rigtig” mad allerede! Det var dog i meget små mængder og i langsomt tempo.

Dag 3 mindede om dag 2, men nu begyndte jeg virkelig at crave rigtig mad, og jeg kunne indtage koldere drikkevarer uden smerter trækkende op i ørerne. Aftensmaden dag 3 stod på sushi, omend jeg kun kunne spise 3-4 makiruller, før halsen “blev træt”. Dertil drak jeg en tempereret blåbærsmoothie (min favorit Blue Sunday fra Karma Sushi). Det gjorde godt, gjorde det!

Dag 4 var i går, og der gik vi til bageren efter franskbrød og i Føtex efter rejer, creme fraiche 38% samt frisk basilikum, og min morgenmad var et festmåltid! Åh, det var skønt, og selvom der stadig var tale om små bidder og naturligvis uden skorper, kom en hel mad ned, før halsen havde fået nok. Jeg drak kærnemælk med sukker i til. Til aften stod den på cheese burger, pommes frites + dip og jordbærshake fra McDonalds, og jeg nød det! Sårskorperne var begyndt at løsne sig, og den smagsstærke mad tog den værste smag, når de skulle synkes. Dog kunne jeg ikke drikke saftevand, da det sved i sårrandene, så det blev mælkebaserede drikke hele dag 4.

I dag er så dag 5, og jeg har de sidste dage været på halveret medicin af eget valg. Fødeindtag er ved at blive mere normalt både i mængde og type. Her til aften stod menuen på pariserbøf dog med moderate mængder peberrod for ikke at provokere de sårbare slimhinder, hvor sårskorperne nu er røget af.

Forløb efter en tonsillektomi kan være meget forskellige, og mit skal kun opfattes som et eksempel – ikke som en endegyldig beretning af, hvordan det er. Det KAN være, som jeg har oplevet det. Jeg håber, mine erfaringer med, hvad jeg har kunnet spise, kan inspirere og evt. lette efterforløbet for nogle, der skal igennem det samme :-)