I går fandt jeg en bakke med fine, danske øko-bøgehatte i Føtex, og de røg straks i kurven. Fredagen havde stået på økologisk kylling med små kartofler, brun sovs og agurkesalat, men to personer til en hel kylling efterlod et skrog med stadig megen kød på.

Derfor blev gårsdagens aftensmad en ret kombineret med left over-kylling og de lystige bøgehatte, der spændstigt stod og dansede frem og tilbage i bakken ved den mindste bevægelse.

INGREDIENSER (til to personer):

En passende portion maccheroncelli eller anden pasta
En bakke bøgehatte eller andre svampe
1-2 håndfulde stegt eller kogt kyllingekød
1 spsk. smør
1/4 liter madlavningsfløde eller almindelig fløde
1 fed hvidløg
Urtesalt
Friskkværnet peber
All round-krydderi
1 tsk. stødt muskatnød
1-1½ spsk. æblecidereddike
1-2 spsk. meljævning eller majsmel
En dusk bredbladet persille

FREMGANGSMÅDE:

• Sæt en gryde med rigeligt saltet vand over til pastaen
• Skær det nederste af svampene, og rens dem evt. med børste
• Skær svampene i mellemstore stykker, og steg dem gyldne i smørret
• Pil eller skær det tilberedte kyllingekød i mindre stykker
• Hæld fløden over svampene, og tilsæt kyllingekødet

• Pres et fed hvidløg i blandingen, og tilsæt æblecidereddike
• Smag til med salt, peber, all-roundkrydderi og lidt muskatnød
• Jævn til sidst sovsen let, mens der røres grundigt
• Hæld vandet fra pastaen, når den er al dente
• Server pastaen i tallerkener med sovs og en dusk bredbladet persille

Man kan bruge hvilken slags pasta, der ønskes, men da jeg for noget tid siden faldt over maccheroncelli eller “lange macaronier”, som egentlig bare er tyk spaghetti med hul igennem, mindedes jeg min barndomsglæde over den her slags sugerørspasta, så der røg et par pakker med hjem.

Bøgehattene lugter lidt sjovt/surt, når de er rå, men de bliver søde i smagen ved tilberedning, og deres spændstighed forbliver intakt, så jeg synes, de på det nærmeste “poppede” diskret i munden, når man tyggede i dem. Kan klart anbefales at udnytte, at det er blevet svampetid i Danmark og få spist en masse af disse!