Nu er jeg ved at være på toppen igen, og i den forbindelse vil jeg smide endnu en opskrift på noget, der har været guld værd, mens jeg har haft ondt i halsen, stoppet næse og sløve smagsløg: Chili con carne!

At chili con carne i sig selv smager godt, er vist ingen hemmelighed, men at den er nem og hurtig at bikse sammen og smagsstærk har ydermere været to tungtvejende faktorer for at sætte den på menuen i sygdomstider.

Her kommer opskriften, jeg benyttede:

INGREDIENSER:
(svarer til en stor grydefuld)

400 gram hakket økoko
2 spsk koncentreret tomat
2 dåser hakket tomat
1 dåse røde kidneybønner (ekskl. væsken)
1 dåse kidneybønner i chilisovs (inkl. væsken)
1 stort eller 2 små løg
3 fed hvidløg
3 gulerødder
1 peberfrugt

1 frisk chili (minus kernerne)
1 tsk kanel
2 spsk mørk kakao
2 tsk spidskommen
Et skvæt æblecidereddike
Et stort skvæt hotsauce
Salt & peber
Creme fraiche 38%
Frisk mynte
Ristet toastbrød eller flûte

FREMGANGSMÅDE:

• Skær løget i tern, og svits det gyldent i smør og koncentreret tomat
• Tilsæt oksekød og presset hvidløg, og lad det stege mørkt
• Skær gulerødder og peberfrugt i mindre tern, og tilsæt i gryden
• Efter et par minutter tilsættes dåserne – lad det simre
• Finhak chilien og tilsæt sammen med kanel, spidskommen og kakao
• Smag til med æblecidereddike, hotsauce, salt og peber
• Lad det simre godt igennem, og vurdér selv, når det er klart
• Servér med en klat creme fraiche, drys med frisk mynte, og spis brød til

Efter mine San Francisco-dage er jeg stadig stortilhænger af verdens bedste hotsauce, Sriracha. Den kan både bruges som dyppelse og som ingrediens i madlavningen for at spice det hele lidt op. I chili con carne er den perfekt til at give det sidste pift, eller hvis man ikke har frisk chili. Sriracha kan købes til ca. 25 kr. i stort set alle thaibutikker.

Creme fraichen kan sagtens udskiftes med en mindre tyk version, men min favorit er 38’eren. Det friske myntedrys er i min verden uundværlig og smager himmelsk i kontrast til den tunge sovsede ret, den søde creme fraiche og det knasende brød. Bon appetit!