Når halsen føles som et udtjent, rustent rivejern, feberen viser sit grimme ansigt i etapper og lommetørklædeforbruget er ved at sprænge månedsbudgettet, så er det på tide at lave mad, der kan passe sig selv, mens man tager sofaen på ryggen og forsyner sig med rigelige mængder te i ventetiden.

Siden fredag har jeg været sløj, og derfor var det en kombination af held og god timing, at torsdagens aftensmad havde stået på øko-ovnkylling, hvoraf rester af ben og kød var blevet smidt i en frysepose og lagt i køleskabet til senere suppekogning. Søndag blev denne kraftige og velsmagende suppe så kreeret:

INGREDIENSER:

Ben og kødrester fra en glad, død kylling (aka økologisk eller frilands)
3-4 gulerødder
1 stort løg
1-2 fed hvidløg
Et par rødder (hvad man lige har – selleri og pastinak kan anbefales)
2-3 modne tomater (kan udelades)
1 brik hønsebouillon
En lille håndfuld frisk rosmarin
Sort peber
Vand

YDERLIGERE INGREDIENSER:
(til serveringen af suppen)

3-4 gulerødder
1 porre
Evt. en håndfuld af de rødder, man lige er til
Blandede kød- og melboller
Frisk brøndkarse

FREMGANGSMÅDE:

• Smid ben og kød i en stor gryde
• Hæld vand over, til det dækker, eller op til 2/3 af grydens højde
• Tilsæt store gulerodstern, løgtern, hvidløg og rødderne i tern
• Skær tomaterne i grove tern, og tilsæt i gryden
• Smid en brik bouillon i, og krydr med rosmarin og rigeligt peber
• Lad herligheden simre under låg i 4-5 timer, rør undervejs

• Si de udkogte dele fra i en grov sigte
• Mos rødderne med en gaffel i sigten, så al væden presses ud
• Hæld suppen i en beholder, hvis den skal gemmes/i køleskabet

• Når suppen skal spises, supplér med følgende:
• Tilsæt skivede gulerødder og evt. andre rødder
• Skær porer i tykke skiver, og tilsæt sammen med kød- & melboller
• Varm op igen til kogepunktet, og varm alle dele igennem
• Når rødderne er al dente, servér da i portioner toppet med brøndkarse

Denne suppe har været min redning de sidste par dage. Jeg har haft bøtten stående i køleskabet, og suppen er som en tyk grød, når den er nedkølet. I mikrobølgeovnen skal den sammen med tyndtskårede gulerødder, kød- & melboller blot have ca. 4 minutter på højeste varme, før den er dampende klar til servering, og brøndkarsen giver det sidste prik over i’et, som ikke bør udelades.