For første gang poster jeg her et indlæg med en hel “menu” i stedet for separate enkeltopskrifter. Aftenens ret stod på improviserede frikadeller på trods af en meget klassisk og traditionsbunden herre i huset. Derudover blev der ved siden af serveret hele ovnkartofler med fyld og en kold rødkålssalat.

Opskrifterne får du her i den rækkefølge, jeg kokkererede i:

INGREDIENSER:

Mellemstore kartofler
Olivenolie
Hvidløg
Salt & peber

Hakket kalv & flæsk
Bagepulver
Frisk rødbede
Shiitake eller anden svamp (kan udelades)
Løg
Æg
Frisk ingefær
Karry
Hvedemel
Rugmel (kan erstattes af hvedemel)
Havregryn
Mælk
Salt & Peber

Creme fraiche
Frisk oregano (brug rigeligt!)
Shiitake (eller anden svamp)
Salt & peber

Frisk rødkål
Valnødder
Clementin (eller anden sød citrusfrugt)
Sukker
Æbleeddike
Balsamico
Salt & peber

FREMGANGSMÅDE:

• Skyl og skrub kartoflerne fri for jord og urenheder
• Skær et kryds i dem, og put dem i en frysepose
• Hæld tilpas mængde olivenolie i posen, og pres hvidløg i
• Ryst og gnub kartoflerne godt rundt i marinaden
• Hæld kartoflerne ud i et ildfast fad, og vend med krydset opad
• Krydr med rigeligt salt og peber, og sæt i ovnen i 40-50 min. ved 200 grader

• Hæld hakkekødet i en skål sammen med rigeligt salt, lad det stå og trække
• Forbered i mellemtiden det resterende fyld til farsen:
• Finriv rødbede og løg, og finhak shiitake-svampene
• Efter 10-30 minutters trækketid tilsættes æg i farsen. Rør godt rundt
• Tilsæt rødbede, løg, svampe og en lille smule karry
• Finriv en smule ingefær i blandingen, og krydr med salt og peber
• Tilsæt mel, gryn en smule mælk og 1-2 tsk bagepulver, og rør godt rundt
• Lad farsen stå overdækket i køleskabet 10-20 minutter

• Rør en dip til kartoffelfyld:
• Bland creme fraiche i en skål
• Tilsæt hakket oregano og shiitake i tern
• Smag til med salt (gerne urtesalt) og peber
• Dæk til, og stil på køl indtil servering

• Hak frisk rødkål i passende størrelse
• Hak valnødder i passende størrelse
• Del clementinen i både, og fjern det hvide skind
• Skær hver båd i 2 eller 3 stykker
• Bland rødkål, nødder og clementin sammen i en skål
• Hæld en sjat æbleeddike og en sjat balsamico over blandingen
• Smag til med lidt sukker
• Dæk til, og stil i køleskabet indtil servering

• Form farsen til passende størrelse kugler
• Steg frikadellerne på en pande i rigeligt smør
• Steg først på begge sider ved høj varme, skru derefter ned
• Lad dellerne simre på panden, til de er gennemstegte
• Dellerne er færdige, når en gaffel stukket ned i let slipper

• Tag kartoflerne ud af ovnen, og åbn dem varsomt op
• Placér en god klat af creme fraiche-dippen i hver kartoffel
• Server dellerne lune med kartofler og rødkålssalat on the side

Lad dig ikke snyde af frikadellernes røde farve under stegningen. Man kan umiddelbart komme til at tænke, at de ikke har fået nok, fordi rødbedefarven er så gennemtrængende. Jeg gav frikadellerne ca. 15-20 minutter på panden alt i alt, hvoraf de første 5 minutter var på høj varme, så de kunne få den faste overflade.

Kartoflerne blev der løbende holdt øje med, og de fik henad 50 minutter alt i alt, indtil de blev gyldne i toppen og begyndte at åbne sig af sig selv.

Her på sidste billede er den samlede ret, som endte med at blive et hit – selv hos manden i huset! Så tror jeg vist heller ikke, man kan få et højere kvalitetsstempel ;-)

P.S. Husk nu, at du kan klikke på billederne for at se dem i stort format!